MuzeuldeIstorieșiEtnografiedinCrihanaVeche
Muzeul de istorie și etnografie, în care se păstrează vestigiile descoperite în situl arheologic din localitatea Crihana Veche, a fost deschis în anul 2018.
Muzeul a fost amenajat într-o locuință veche din localitate, unde sunt expuse peste 300 de exponate, o mare parte dintre ele fiind donate de localnici, din dragostea pentru neam și istoria strămoșilor.
Pe dealul unde au fost descoperite vestigiile expuse la muzeu se află o movilă funerară specifică culturii sarmatice. Arheologii au descoperit aici mai multe morminte din diferite perioade.
În unul dintre acestea a fost descoperit scheletul unui bărbat din secolul I-II înaintea erei noastre, cu mai multe deformări ale craniului. Acesta este de departe unul dintre cele mai impresionante exponate ale muzeului. Poziția chircită sau poziția fătului în care au fost găsite majoritatea scheletelor reamintesc de un rit legat de renaștere.
Amfora grecească, găsită în unul dintre morminte, care datează din sec. II î.e.n., este un alt vestigiu care atrage privirile curioșilor.
Vestigiile au fost expuse în 4 camere ale muzeului. Într-una dintre odăi a fost amenajată “Casa mare”, în care se păstrează covoare, haine populare și un război de țesut. În celelalte pot fi admirate obiecte din ceramică, metal și alte obiecte de cult.
Anual, muzeul este vizitat de multe grupuri de copii și maturi dornici de a descoperi istoria locală și de a prelua rolul unor mici arheologi.