MuzeulLaGuraPrutuluidinGiurgiulești
Clădirea muzeului a fost construită în 1936 ca destinație de școală primară de 10 clase. În anii 1970 i se schimbă destinația în ”Stațiunea Tinerilor Naturaliști”, fiind condusă de către Vasile Hioară, biolog de profesie.
Pe lângă stațiune, Domnul Hioară avea în gestiunea sa un lot experimental de 3 ha, unde, împreună cu elevii, cultiva o mulțime de soiuri de legume, copaci și viță-de-vie. Totodată se efectuau altoiri; pe un copac puteau crește 2-3 soiuri de fructe. Pentru prima dată s-au obținut roșii în formă de ardei și culori neobișnuite (oranj, violet).
Astăzi, muzeul are 6 săli: ”Casa Mare”, ”Istorie și arheologie”, ”Cultură și etnografie”, ”Hioară- Omul Natură”, ”Sala de conferințe” și ”Sala Meșteșugăritului”, care sunt dotate cu sute de exponate ce țin de portul, tradițiile, fauna și flora satului natal.
Este remarcabilă și implicarea D-nei Cazacu Aurica în promovarea iilor tradiționale românești, unul dintre elementele cheie ale culturii și identității naționale românești.
Muzeul include și exponate din domeniul zoologiei, oferind astfel o perspectivă mai largă asupra naturii și a vieții sălbatice, ceea ce-l face diferit de alte muzee. Astfel curioșii pot vedea aici mai multe specii de animale împăiate precum lebede, pelicani, pinguini, porci mistreți sau chiar rechini.