AtelieruldeMeșteșuguriPopulareValentinaGrigoriță
Atelierul de meșteșuguri populare ”Valentina Grigoriță” se află în satul Manta, r. Cahul și a luat naștere din marea pasiune a doamnei Valentina pentru țesătorie.
Dacă în trecut materia primă folosită la țesutul covoarelor moldovenești era de origine locală, obținută în gospodăria proprie, iar prelucrarea lânii, cânepei și inului, precum torsul și vopsitul firelor se făceau în condiții casnice, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, urzeala de lână începe să fie înlocuită cu cea de cânepă sau bumbac. Astăzi această tradiție s-a adaptat, iar meșterița noastră folosește drept materie primă hainele vechi, care în loc de a fi aruncate la gunoi, ajung a fi reciclate iar din acestea sunt create țoluri multicolore care împodobesc casele moldovenilor.
Turiștii ce ajung în atelierul meșteriței, sub atenta îndrumare a dnei Valentina, pot încerca să confecționeze mai multe articole tradiționale, precum țoluri, lăicere, covoare, ii și ciorapi din lână. Meșterița le face o incursiune în istoria covorului și elementele vegetale specifice zonei de sud a țării. De asemenea fac cunoștință cu războiul de țesut și componentele acestuia precum: stinghie, urzeală, stative, spată și se învață să mânuiască o ”suveică”.
Doritorii de a-și reaminti de copilăria petrecută la țară alături de bunici sau de a transmite copiilor aceste file de istorie în care zestrea fetelor bune de măritat se făcea la foc de lampă, sunt așteptați la Atelierul de meșteșuguri populare ”Valentina Grigoriță”.