Gastronomie și vinificație
în Lunca Prutului
Crama Domeniile Pană
Nicolae Minciună este un tânăr talentat mic producător de vinuri din Slobozia Mare. Experiența adunată tocmai în Noua Zeelandă, la poalele munților și la numai 5 km de Oceanul Pacific, fac ca vinurile lui Nicolae să se diferențieze serios de vinurile locale de casă și cu atât mai mult de creațiile fabricilor mari. Dulceața strugurilor și maturitatea vinurilor este conferită de viile de peste 60 de ani care absorb cu rădăcinile lor adânci cea mai dulce sevă a pământului, redând vinurilor arome fructate sau florale.
Atelierul gastronomic La Tanti Masha
Gazda a deschis ușile casei sale pentru oaspeți, oferind camere pentru cazare amenajate frumos și bucate locale delicioase, cu dulcețurile sale fiind vedetele atelierelor gastronomice. Tanti Masha îi învață pe vizitatori să facă cuscuți într-o veche covată de peste o sută de ani, transformându-și casa într-o destinație culinară de neratat în Lunca Prutului.
Casa rurală La Savetuca
Svetlana Vodă, creatoarea casei rurale este o mare iubitoare și promotoare a tradițiilor și culturii locale. Odată ajunși în curtea ei, te transpui în istoria locului unde afli povestea lui Petru Rareș, fiul nelegitim a lui Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Afli că satul Văleni este un sat de pescari, iar Petru Rareș ducea cu carele pește la Galați peste drumul care astăzi îi poartă numele ”Drumul lui Petru Rareș”. Gazda casei rurale, e cunoscută pentru gastronomia tradițională, La Savetuca găsești plăcinte calde, felurite conserve cu zacuscă, ardei, roșii, castraveți toate cu gust ”ca la mama acasă”.
Complexul turistic Eco-Village Văleni
O afacere locală ce promovează turismul rural, cultural și ecoturismul, devenind un catalizator al dezvoltării rurale în regiune. De la muzeu tradițional la facilități de cazare ecologică și o mică vinărie de familie, oferă pachete turistice variate pentru toți vizitatorii. Activitățile includ degustări de produse locale, turism de aventură cu caiacele sau bicicletele, pescuit și momente de relaxare sub cerul înstelat al Luncii Prutului.
Pensiunea și Muzeul pâinii La Gura Cuptorului
Întâmpinarea oaspeților se desfășoară într-o atmosferă primitoare unde aceștia sunt așteptați cu arome îmbietoare de ceai de melisă, mentă și miere de albine, alături de delicii precum cozonac, burnăcei și sarmale în frunze de varză murată. Vizitatorii află despre istoria pâinii de ritual și au ocazia să se bucure de momente de distracție și interacțiune culturală, participând la jucatul pupezei de soacră mare, un fragment teatralizat din nunta tradițională de la sud. Astfel, muzeul nu oferă doar o incursiune în trecut, ci și experiențe vii și memorabile în inima tradițiilor locale.
Prisaca din Luncă
Sergiu Chetroi sau ”doctorul” așa cum îi mai spun localnicii, este un apicultor din satul Brînza. A deprins această îndeletnicire de la bunicul și tatăl său, care de asemenea aveau o pasiune aparte pentru albini. În prisaca lui poți găsi foarte multe combinații de miere și fructe, miere cu miez de nuci, caise, sirop pentru tuse, tinctură de propolis, apilarnil forte (lăptișor de trântor cu miere), energizante în amestec cu polen și cătină, diferite sortimente de miere, lumânări naturale din ceară sub diferite forme, polen, propolis și multe altele.
Casa Dulce Colibași
O mică afacere dulce de familie ce a început de la un hobby pe care Ana Cucu îl practică de aproximativ trei decenii. Ea prepară torturi, prăjituri, brioșe pentru toate gusturile, iar fiecare prăjitură în parte reprezintă o capodoperă. Cofetăria oferă o atmosferă primitoare și caldă, ideală pentru a petrece o după-amiază liniștită. În plus, în perioadele de sărbători, Casa Dulce Colibași pregătește și coșuri cadou cu diverse delicatese dulci pentru a fi oferite celor dragi.
Vinăria din Vale
În ultimul deceniu, industria vinurilor din Moldova a cunoscut o renaștere spectaculoasă, caracterizată de transformări remarcabile. Orientarea către iubitorii de vinuri de înaltă calitate a condus la modernizarea și reinventarea fabricilor locale. La Vinăria din Vale, tehnologiile moderne de producție la scară mare se îmbină cu respectul față de soiurile autohtone și tradițiile care au stat la baza măiestriei vinificării în familia Davideștilor, care se trage dintr-o îndelungată istorie în producția de vin.
Pensiunea Casa Bunicului
Aagropensiunea ce îmbină tradiția cu ospitalitatea într-un cadru natural superb, cu râul Prut și lacul Manta în apropiere, oferă turiștilor o varietate de activități în aer liber. Cu un restaurant, foișoare, teren de joacă pentru copii și o mini-cramă pentru degustarea vinurilor de casă, Casa Bunicului este locul perfect pentru relaxare și savurarea tradițiilor moldovenești. Atelierele de coacere a pâinii și plăcintelor pe vatră completează experiența autentică oferită de această destinație.
Cum ajungi
în Lunca Prutului
Amplasarea regiunii noastre acoperă mai multe sate din sudul Moldovei, aici oaspeții ajung mai des cu transportul personal, ori ca alternativă sunt disponibile rutele inter-urbane de transport public.
Te invităm să te informezi și despre Accesul în Lunca Prutului.
Principalele direcții de călătorie spre Lunca Prutului sunt orașele din proximitate din România, sau escapadele din Chișinău, în cazul destinațiilor de deplasare de 2 ore recomandăm să planifici întoarcerea a doua zi, astfel vei reuși să explorezi regiunea noastră revenind în forță spre casă după odihnă peste noapte la una din pensiunile rurale.
De la Chișinău
pe traseul M3 către Vulcănești, prin Slobozia Mare pe R34
Timp de deplasare: 3 ore
Vezi traseul în Google Maps sau construiește ruta optimă în Waze
De la Bacău
pe traseul DN2 și DN11A prin Bârlad, către vama Oancea, prin Cahul pe R34
Timp de deplasare: 2,5 ore
Timp în vamă: aprox. 30 minute
Vezi traseul în Google Maps sau construiește ruta optimă în Waze
De la Galați
pe traseul E584 către vama Giurgiulești, apoi pe R34
Timp de deplasare: aprox. 1 oră
Timp în vamă: aprox. 1 oră
Vezi traseul în Google Maps sau construiește ruta optimă în Waze
De la Constanța
spre Brăila către vama Giurgiulești, apoi pe R34
Timp de deplasare: 1 oră
Timp în vamă: aprox. 1 oră
Vezi traseul în Google Maps sau construiește ruta optimă în Waze
Conexiunea principală spre Lunca Prutului este de la Gara de Sud din Chișinău, dacă alegi să călătorești cu transportul în comun, îți recomandăm insistent să alegi preventiv un loc de cazare la una din pensiunile din luncă sau dacă optezi pentru camping cu cortul agresează-te la Rezervația Prutul de Jos (+373 62 122 295) ca să îți sugereze locul potrivit unde poți înnopta în siguranță.
Spre Lunca Prutului
Punct de ambarcare: Gara de Sud
Debarcare: Satele din luncă
Orele:
12:00, 12:50, 15:15, 19:40
Timp de deplasare: 4 ore
Spre capitală
Punct de ambarcare: Giurgiulești
Debarcare: Gara de sud
Orele:
4.30, 5:45, 7.20, 9:40
Timp de deplasare: 4 ore